Materiaalit ja käyttökohteet
Toimitamme korkealaatuiset ja testatut materiaalit eri käyttötarkoituksiin. Etsimme aktiivisesti uusia materiaaleja, jotta voimme taata asiakkaillemme parhaat innovaatiot. Asiantuntijamme auttavat löytämään oikean ratkaisun projektiisi sekä tekevät sinulle kilpailukykyisen tarjouksen. Alla voit tutustua eri käyttökohteiden vaatimuksiin ja tarjoamiimme vaihtoehtoihin sekä selata tuotteita ja materiaaleja.
-
Ajatus maaperän ja pohjavesien säilymisestä puhtaina tulevia sukupolvia varten korostuu lähes kaikessa toiminnassamme. Kuitenkaan perinteiset savi- ja moreenitiivisteet eivät aina riitä tai sovellu käytettäväksi jätteenkäsittelystä, teollisuudesta, liikenteestä tai maataloudesta aiheutuvien päästöjen estämiseen. Ympäristöön joutuessaan, nämä päästöt kuormittavat maaperää ja pohjavesiä sekä heikentävät ilmanlaatua.
Oli kyseessä uudisrakentaminen, vanhan teollisuus-, tankkaus- tai kaatopaikka-alueen kunnostaminen, tilapäinen tankkaus- tai huoltopiste tai vaikka esimerkiksi ympäristöonnettomuustilanne, ovat ympäristöön päätyvät haitta-aineet ja saasteet aina riskitekijä ympäristölle sekä terveydelle. Aktiivisia geokomposiittejä voidaan käyttää absorboimaan näitä ympäristöön päätyneitä haitta-aineita ja näin edistää maaperän sekä pohjavesien säilymistä tuleville sukupolville.
Aktiivisissa geokomposiiteissa yhdistyvät suodatin- ja lujitekankaiden sekä suojageotekstiilien ominaisuudet haitta-aineita absorboiviin aktiivisiin rakenneosiin. Aktiiviset geokomposiitit koostuvat kahdesta geoteknisestä kankaasta, joiden väliin on sidottu aktiivinen kerros. Aktiivinen kerros toimii haitta-aineita absorboivana sekä suodattavana kerroksena, kun geotekniset kankaat puolestaan toimivat lujittavana sekä suojaavana kerroksena. Geotekniset kankaat valmistetaan useimmin polypropeenista (PP) tai polyesteristä (PET) ja aktiivisenkerroksen raaka-aineena voidaan käyttää esimerkiksi aktiivihiiltä, kalsiumfosfaattia, hiekkaa tai savea. Kaikki aktiivisten geokomposiittien materiaalit voidaan valita tapauskohtaisesti, parhaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Mahdollisia käyttökohteita
- Öljyeriste tilapäisillä pysäköinti- ja tankkausalueilla
- Öljyn absorbointi vedestä
- Imeytysmattona verstaissa ja konehuoltohalleissa
- Suotovesien suodatus infrakohteissa
- Haitta-aineiden suodatus maasta
- Lietealtaiden puhdistaminen
- Raskasmetallien sidonta maa- ja vesialueilla
- Vanhojen huoltoasema-alueiden maapohjien kunnostaminen
- Haitta-aineiden suodatus liikenne-, kuljetus-, teollisuus-, ja ympäristöonnettomuuksissa
-
Asfalttilujitteiden ja muiden oikein valittujen lujitetuotteiden avulla asfalttipäällysteen halkeilua voidaan estää ja päällysteen käyttöikää pidentää. Asfaltti- ja muita lujitteita voidaan käyttää esimerkiksi halkeilleiden, uudelleen päällystettävien teiden ja katujen kunnostamiseen, parantamaan kestävyyttä herkästi routivilla ja painuvilla alueilla sekä raskaasti kuormitetuilla alueilla, kuten lentokentillä ja teiden levennyksien rajakohdissa.
Oikein valittujen tuotteiden avulla tierakenteen kokonaiskäyttöikä pidentyy ja käyttökustannukset alentuvat urautumisen sekä heijastushalkeamien vähenemisen myötä.
-
Betonirakenteen kestävyys riippuu erittäin paljon betonipinnan laadusta. Betonin eroosio ja terästen korroosio johtuvat mineraalisuolojen, hapettumisen, kosteuden ja karbonatisoitumisen vaikutuksesta. Pintarakenteen laatu vaikuttaa näiden rasitustekijöiden aiheuttamiin rakennusvaurioihin.
Muottikangasta käytetään tuomaan parempaa betonipinnan laatua ja tiiveyttä. Betonimatot ovat kätevä ja nopea tapa aikaansaada vesitiivis betonikerros korjausrakentamiseen ja ympäristön muokkaukseen. Betonimatot ovat nopeita asentaa, ympäristöystävällisiä sekä kestäviä, kestäviä verrattuna perinteiseen betoninvalamiseen.
-
Eroosiosuojia käytetään ehkäisemään esimerkiksi luiskissa luonnollisesti tapahtuvaa eroosiota, jota aiheuttavat esimerkiksi tuuli, sade tai tulvavedet. Eroosiosuojaus on myös osa maisemarakentamista; suojien avulla voidaan myös edistää kasvien juurtumista rinteeseen.
Oikein valittujen kennostojen, lujitteiden ja suodatinkankaiden käyttäminen yhdessä eroosiosuojien kanssa, parantaa maaperän, sora- ja nurmialueiden sekä patopenkereiden kestävyyttä ja pidentää niiden käyttöikää.
-
Kantavuuden parantamista tarvitaan aina, kun pohjamaan oma kantavuus ei riitä varmistamaan pysyvää tai tilapäistä liikennöintiä. Myös kuormien ja pohjamaan vaihtelevuus aiheuttaa suuria haasteita rakennekerrosten toiminnalle. Geolujitteemme edustavat testattua ja toimivaksi havaittua teknologiaa pohjamaan lujittamiseen. Lujitteet pystyvät ottamaan vastaan erittäin suuria mekaanisia kuormia ja tarjoavat etua kustannustehokkuuden sekä ekotehokkuuden osalta.
Lujitteiden tuomat edut
- Lisäävät pohjamaan kantavuutta
- Parantavat liikennöitävyyttä
- Estävät rakennekerrosten sekoittumista pohjamaahan
- Vähentävät rakennekerrosten paksuustarvetta
- Lisävät käyttöikää
- Vähentävät urautumista
- Pienentävät ylläpitokustannuksia
- Vähentävät epätasaisesta pohjamaasta aiheutuva haittoja esim. painumaeroja
Heikko kantavuus on hyvin laaja ongelma. Geolujitteista on apua ainakin seuraavissa käyttökohteissa:
- Liikennöidyt alueet (tiet, pyörätiet, parkkipaikat ja teollisuusalueet)
- Tilapäisesti liikennöidyt alueet
- Työalustat (nosturipedit ja tilapäisperustukset)
- Rautatiet
-
Lietteitä syntyy monenlaisissa prosesseissa kaivoksissa, teollisuudessa, rakennustyömailla sekä jätevedenkäsittelyssä. Näiden veden kyllästämien sedimenttien ja ylijäämälietteiden siirtäminen ilman esikäsittelyä aiheuttaa usein suuria kustannuksia ja vaivaa. Sen vuoksi lietteenkuivaus ennen sen siirtoa on usein taloudellisesti järkevää. SoilTain tuubit tarjoavat nopean ja kustannustehokkaan kuivausmenetelmän, joka sopii monille erityyppisille lietteille.
Lietteen kuivatusprosessi:
- Poistaminen
Kuivatusprosessin ensimmäinen askel on lietteen poistaminen. Lietteet voidaan poistaa kohteesta esimerkiksi imuruoppauksella tai ohjaamalla ne suoraan prosessista geotuubeihin. - Esikäsittely
Prosessista poistettu liete esikäsitellään lisäämällä siihen flokkulantteja, eli polymeerejä. Flokkulantit aiheuttavat lietteessä olevien hienojakoisten kiintoainespartikkeleiden kasautumisen suuremmiksi hiutaleiksi ns. flokeiksi, jotka voidaan erottaa nesteestä helpommin. - Kuivaus
Painovoimaan perustuva kuivausprosessi mahdollistaa tasaisen vedenpoiston lietteestä, joka on johdettu geotekstiilituubeihin. Korkealaatuisen kudotun geotekstiilikankaan tarkoin määrätty aukkokoko mahdollistaa flokeiksi muodostuneen kiintoaineksen pidättymisen tuubissa, samaan aikaan, kun se kuitenkin sallii veden virtauksen pois tuubista. - Hävittäminen
Veden määrä tuubeissa pienenee tasaisesti konsolidaatioprosessin edetessä. Kun liete on tarpeeksi kuivaa, sitä voidaan käsitellä, polttaa tai muuten käyttää johonkin määrättyyn tarkoitukseen.
Polymeerien tarve lietteen käsittelyssä
Orgaanisia flokkulantteja, joita kutsutaan myös polymeereiksi, käytetään laajasti lietteen käsittelyssä ja -kuivatuksessa. Niitä käytetään mm. vedenkäsittelylaitoksissa, juomavesien ja teollisuusvesien käsittelyssä sekä paperinvalmistuksessa yms. Orgaaniset flokkulantit parantavat vedenpoistoprosessia keräämällä hienompaa kiintoainetta suuremmiksi flokkeihin. Tämä prosessi lisää lietteestä irtoavan veden määrää huomattavasti ja polymeerien käyttö yleisesti ottaen mahdollistaa kuivatusprosessin toiminnan.
Polymeerien annostelulaitteisto sekä kiintoaines- ja virtausmittauslaitteisto
Polymeerit toimitetaan käsittelykohteeseen yleensä jauheena, jotka liuotetaan veteen. Tätä liuotusprosessia varten on olemassa automaattisia polymeerien liuotuslaitteistoja.
Geosynt Oy:n jatkuvatoiminen ja automaattinen polymeerien liuotuslaitteisto on rakennettu merikonttiin. Konttiin kuuluu osana myös kiintoaines- ja virtausmittauslaitteisto, josta saatavan tiedon avulla pystytään arvioimaan pumpatun veden sekä ruopatun kiintoaineksen määrä. Sen avulla pystytään myös ohjaamaan runkolinjaan syötettävän nestemäisen polymeerin optimaalista annostelua työn aikana. Laitteistoa voidaankin käyttää monissa eri kokoisissa kohteissa, erilaisilla lietteillä sekä useilla erilaisilla pumppaustehoilla.
Geosynt Oy:n polymeerilaitteisto on mahdollista toimittaa vaikeakulkuisille alueille, sillä se on liikuteltavissa perävaunulla.
Polymeerikontin tekniset tiedot:
Polymeerikontti on ns. 20 jalan HC merikontti, johon on valmiiksi sisäänrakennettu jatkuvatoiminen polymeerien liuotuslaitteisto. Kontin mukana tulevat myös runkolinjaan asennettavat kiintoaines- ja virtausmittauslaitteistot. Kontti on tarkoitettu polymeeriseoksen liuottamiseen ja seoksen johtamisen lietteeseen sekä kiintoaineen ja pumppausmäärien seuraamiseen työn aikana.
Kapasiteetti:
Polymeeriliuos vahvuus: 0,1–0,5 %.
Liuotuskapasiteetti maksimissaan: 20,0 kg/h (100 % polymeerijauhetta)
Kontin mitat: Pituus 6,05 m, Leveys 2,44 m, Korkeus 2,69 m, paino 3500 kg
Sähkö: 400 V AC / 50 Hz / 32 A
Laimennusvesi: minimi 60-90 l/min, puhdas vesi >+15 °C, laitteistossa on myös suodatin tulevalle laimennusvedelle
Ilma: Laitteistossa on oma kompressori, joka tuottaa laitteiston tarvitseman ilman
Esimerkkilaskelma polymeerikontin käsittelykapasiteetista:
Lietteen kiintoainespitoisuus pumppauksen aikana (DS=5%).
Polymeerin syöttötarve hyvän flokkautumisen saavuttamiseksi 1,5 kg/t DS.
Lietteen pumppausteho ruoppauskalustolla 250 m3/h.
Polymeeriä kuluisi n. 19,3 kg/h <20 kg/h mikä on ym. polymeerilaitteiston liuotuskapasiteetin raja.
Esimerkki on suuntaa antava, sillä polymeerikontin mahdollistama ruoppauskaluston pumppauksen maksimikapasiteetti riippuu pumpattavan lietteen kiintoainespitoisuudesta pumppauksen aikana sekä lietteen flokkautumisen vaatimasta polymeerin tarpeesta, jotka molemmat voivat vaihdella edellä esitetystä.
SoilTain®-kuivaustuubit
SoilTain®-kuivaustuubit tarjoavat ideaalisen ratkaisun lietteiden käsittelyyn, koska menetelmä on nopea ja taloudellinen. Suuret tuubikoot mahdollistavat suuren prosessi- ja kuivauskapasiteetin vieden samalla kuitenkin vain vähän pinta-alaa.
Tuubit valmistetaan lietteiden käsittelyyn valmistetusta korkealaatuisesta kudotusta kankaasta. Tarvittaessa tuubeja voidaan pinota päällekkäin varastotilavuuden kasvattamiseksi. SoilTain® menetelän etu on sen kustannustehokkuus. Se vaatii vain vähäisen määrän laitteita, jolloin kokonaisenergiankulutus ja polttoaineen tarve lietteenkuivaus- ja siirtotöissä jäävät pieniksi.
Tuubeja voidaan käyttää kuivatetun ja konsolidoituneen lietteen pysyvään varastointiin. Tällöin ei ole vaaraa, että liete vettyisi uudelleen esim. sadeveden vuoksi, vaikka varastointiaika olisi pitkäkin. Menetelmässä voidaan saavuttaa korkeampia kuiva-ainespitoisuuksia kuin esim. antamalla lietteen laskeutua altaassa. SoilTain® myös vähentää lietteestä aiheutuvia hajuhaittoja.
Kuivaustuubien edut
- Erittäin suuret tuntimääräiset käsittelykapasiteetit
- Käsittely voidaan tehdä ilman lietteen välivarastointia
- Järjestelmä on liikuteltava
- Vähäinen prosessilaitteiden tarve (vain yksi kone)
- Poistunut vesi voidaan käyttää uudelleen
- Erittäin suuri täyttökapasiteetti
- Tuubeja voidaan pinota päällekkäin
- Järjestelmän helppo laajennettavuus (lisäämällä tuubeja)
- Tuubiin kapselointi estää lietteen uudelleen vettymisen
- Tuubit soveltuvat myös lietteen pysyvään säilytykseen
- Järjestelmä ei vaadi suurta pinta-alaa
- Kustannustehokkuus
- Poistaminen
-
Muut tuotteet
-
Pohjavesien laatua uhkaavat monet tekijät. Perinteiset savi- ja moreenitiivisteet eivät aina riitä estämään jätteenkäsittelystä, teollisuudesta, liikenteestä tai maataloudesta aiheutuvia päästöjä, jotka kuormittavat maaperää ja sen kautta pohjavesiä. Geosynteettisten tiivistyskalvojen ja bentoniittimattojemme ominaisuudet vastaavat vaativimpiinkin eristysrakenteisiin. Tuotteiden hyvät materiaaliominaisuudet eivät kuitenkaan pelkästään riitä, vaan tarvitaan myös kokemusta tuotteiden oikeasta käytöstä sekä asentamisesta. Geosyntin sertifioidut asentajat tuovat projektiisi tarvittavan asiantuntemuksen sekä takaavat luotettavan asennuksen.
-
Suojaverkot ja -aidat
-
Tiivistyskalvoja käytetään yleisesti pohjavedensuojauksessa, allasrakenteissa, vedenerityksessä ja muissa kohteissa missä tarvitaan hyvää tiiviyttä. Tiivistyskalvot ovat korkealuokkaisista raaka-aineita valmistettuja HDPE- ja LLDPE-tiivistyskalvoja. Sileän kalvon lisäksi tiivistyskalvoja on mahdollista saada kitkapintaisina, joissa on kitkapinta joko toisella tai molemmilla puolilla. Suurimpaan osaan tiivistyskalvoista on mahdollista saada sähköä johtava kerros, jonka avulla vuodon etsintä asennetusta kalvosta sujuu tehokkaasti. Kalvojen pintaväriksi on mahdollista valita musta, vihreä tai valkoinen.
Käyttökohteita
- Kaatopaikan pohja- ja pintarakenteet
- Pohjavedensuojaus kuten tieluiskasuojaukset
- Huoltoasemat
- Kemikaalien tai jätemateriaalien varastointi- ja käsittelyalueet
- Allasrakenteet kuten vesivarastot, jätevesialtaat, lietealtaat, puistojen ja golfkenttien tekoaltaat, varoaltaat ja padot.
- Katto- ja terassirakenteet sekä tunnelit
-
Kivikorien, kennostojen, lujitteiden ja eroosiosuojien avulla voidaan luoda kestäviä, ekologisia, kustannustehokkaita sekä näyttäviä rakenteita tukimuureiksi sekä maisema- ja meluvalleiksi. Oikein valittuina tuotteet joko sulautuvat ympäristöönsä luoden hyvän ja kestävän kasvualustan kasveille tai auttavat luomaan näyttäviä arkkitehtuurisia rakenteita, joita on ilo katsoa.
Kivikorit, kennostot, lujitteet ja eroosiosuojat mahdollistavat osittain paikallisten maa-ainesten käyttämisen rakenteissa. Tämä vähentää maanvaihdon tarvetta ja pienentää rakentamisesta aiheutuvia kustannuksia ja hiilijalanjälkeä.
-
Suomen sääoloissa rakenteiden suojaaminen vedenpaineen ja kosteuden aiheuttamilta kuormituksilta ja vaurioilta on ehdottoman tärkeää rakenteiden kestävyyden kannalta. Olipa kyseessä infrarakentaminen tai talorakentaminen, rakenteet tulee suojata ulkoa- että sisältäpäin tulevilta haittatekijöiltä. Suojaamiseen käytettävien tuotteiden tulee kestää koko rakenteen elinkaaren ajan. Tämä saavutetaan laadukkailla ja kestävillä tuotteilla, jotka on tiivistetty huolellisesti.
-
Salaojamatot ovat geosynteettejä, jotka koostuvat vettä johtavasta ytimestä ja tukkeutumista estävistä geotekstiileistä. Tämä geokomposiitti toimii osana rakennuksen tai maarakenteen kuivatusjärjestelmää.
Hulevesitunneli on kehitetty kiinteistöjen sade- ja sulamisvesien tontilla tapahtuvaan viivytykseen ja imeytykseen. Tunneli toimii väliaikaisena varastona esim. sateen aikana, jonka jälkeen vesi imeytyy tasaisesti maaperään.
Salaojanauhoja käytetään huokosveden virtausmatkan lyhentämiseksi. Tällä nopeutetaan maan konsolidaatiopainumaa ja saadaan alennettua huokosvedenpainetta. Pystysalaojanauhan avulla huokosveden ylipaine pääsee purkautumaan vaakasuunnassa lähimpään pystysalaojaan ja edelleen poistumaan maakerroksista.
Pintavesikouru auttaa hallitsemaan sadevesiä. Pintavesikourun käyttökohteita ovat esimerkiksi pientalojen piha-alueet, torit, aukiot ja jalankulkualueet, isot kentät, paikoitusalueet ja -hallit, varastoalueet, huoltoasemat ja teollisuuspihat.
-
Aktiiviset geokomposiitit (2)
-
Aluskatteet (4)
-
Asfalttilujitteet (16)
-
Bentoniitti (8)
-
Bentoniittimatto (6)
-
Betonimatot (8)
-
Eroosiosuojat (9)
-
Geotuubit (7)
-
Juurieste (7)
-
Kennostot (2)
-
Kivikorit (11)
-
Lujitteet (38)
-
Muottikankaat (2)
-
Pintavesikourut (7)
-
Salaojamatot (17)
-
Salaojanauhat ja -putket (2)
-
Saumanauhat, -teipit ja -massat (5)
-
Suodatinkankaat (36)
-
Suojageotekstiilit (2)
-
Suojaverkot ja -aidat (3)
-
Tiivistyskalvot (14)
-
Vaijerilenkit (3)
-
Vedenpaine-eristeet (9)
-
Muut tuotteet (5)